Category Archives: Вести

Државното правобранителство средба со правниот советник на Амбасадата на САД

Државното правобранителство на Република Северна Македонија вчера оствари средба со правниот советник на Амбасадата на САД во Скопје, господин Кол Радович. На средбата го информиравме ценетиот гостин за нашите напори во зачувување на имотно-правните интереси на Република Северна Македонија како и за недостатокот на кадар и големиот број на

Средба зо Заменик Амбасадорот на Сојузна Р. Германија Г-дин Ото Граф

Државниот правобранител на Република Северна Македонија Фехми Стафа и Заменик Амбасадорот на Сојузна Република Германија Г-дин Ото Граф на ден 07.06.2022 година, одржаа средба на која беа разгледани повеќе прашања, меѓу кои и борбата против високата корупција. Државното правобранителство на Република Северна Македонија беше подржано од страна на неговата екселенција во

СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТ

Во соопштение за медиумите на 01.06.2022 година од страна на  Државната комисија за спречување на корупцијата е наведено дека истата поднела барање до Јавното обвинителство за покренување на постапка за утврдување на одговорност, покрај останати одговорни лица и против одговорното лице на Државното правобранителство на РСМ за склучен договор за

Работна средба во Државното правобранителство на Република Северна Македонија во Скопје

Работна средба во Државното правобранителство на Република Северна Македонија во Скопје со Г-ѓа Фахира Бродлија – Раководител на проектот „Законски реформи за економски развој на Западен Балкан „ , при ГИЗ – Германското друштво за меѓународна соработка, со седиште во Сараево – Босна и Херцеговина, финансирано од Федералното Министерството за

Учество на свечениот настан за „Денот на Европа“

Државниот правобранител на Република Северна Македонија Фехми Стафа на ден 09.05.2022 година , имаше чест, на покана на Амбасадорот на Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија да учествува на свечениот настан за  “Денот на Европа “

Државното Правобранителство на Р.С. Македонија на ден 21.03.2022 имаше средба со претставник на Светската Банка Г-ѓа Божена Липеј

Државното правобранителство на Република Северна Македонија на ден 21 март 2022 година, по барање на Светска банка, а во врска со Проект за модернизација на земјоделието и подобрување на управувањето со земјоделското земјиште, го посети претставник на Светска банка Г-ѓа Божена Липеј, специјалист за менаџирање на земјиште. Од страна на

Средба со евроамбасадорот Дејвид Гир и претставниците од Делегацијата на ЕУ

Го запознавме и детално го информиравме евроамбасадорот Дејвид Гир и претставниците од Делегацијата на ЕУ со работата на Државното правобранителство, како и со предизвиците со кои се соочуваме во нашата работа на денешната средба со Државниот правобранител Фехми Стафа. Државниот правобранител, Стафа на средбата изрази голема благодарност за континуираната поддршка

Средба на Државниот правобранител на Република Северна Македонија г. Фехми Стафа со правниот советник на Амбасадата на САД г.Кол Радович

Државното правобранителство на Република Северна Македонуија вчера оствари средба со правниот советник на Амбасадата на САД во Скопје, господин Кол Радович. На средбата го информиравме ценетиот гостин за надлежностите на Државното правобранителство, нашите напори во зачување на имотно – правните интереси на Република Северна Македонија како и за недостатокот на

Известување за јавноста

Државното правобранителство на Република Северна Македонија остро ги осудува последните шпекулативни напади врз институција.    Основната надлежност и задача на Државното правобранителство е одбрана на државата во голем број судски постапки, односно над 200 илјади предмети од кои 65 илјади се само во подрачје Скопје. При толкав обем на предмети,

Претставници нa Државното Правобранителство на Република Северна Македонија, на чело со Држвниот правобранител на Република Северна Македонија г. Фехми Стафа, во официјална посета на Париз.

Во рамките на интересот за воспоставување на соработка и остварување на меѓународна соработка со Државните правобранителства од различни земји, делегација на Државното правобранителство на Република Северна Македонија простојуваше во Парис, каде што оствари значајна средба со Правосудниот застапник на Република Франција. Така на 10 фревруари 2022 година, делегацијата во состав: